top of page

Saman - Malzeme 7

Saman, ot, saz ve sair benzer doğal malzemeler binlerce yıldır inşaatta kullanılmaktadır, lakin saman balyalarıyla taşıyıcı düzeneği kurmak yakın zamana kadar yaygın görülen bir durum değildi. Çevresel sorunlar saman balyası konstrüksiyonun yaygınlaşmasına vesile oldu, evler (ve başka yapılar) inşa edildikçe samanın yararları daha net anlaşılacaktır. İster inanın ister inanmayın, saman balyası bir ev, yangına ahşap bir evden daha dayanıklıdır. Bir deprem olduğunda da tuğla yapıdan daha iyi ayakta kalacaktır. Ayrıca tek balya kalınlığında bir duvarın sağladığı yalıtım, ortalama bir Batı tarzı evin alışıldık boşluklu duvarının sağladığı yalıtımdan katbekat daha iyidir. Saman eski bir malzeme olmakla birlikte inşaat sektöründe avantajlarından tam anlamıyla istifade edilmeye daha yeni yeni başlanmıştır.


Saman Deneyimi

Gerçek olamayacak kadar basit görünebilir ancak bu tek katlı ev bütünüyle samandan inşa edilmiştir. Malzeme hem duvarda ana dolgu/panel elemanı hem de harikulade bir yalıtım aracı gibi davranır. Saman duvarlar içinde bırakılan boşluklar kapı ve pencere işlevi görür. Çatı, saman duvarın tepesindeki ahşap yatağı üstüne oturur.


Saman Balyası Yapı

Saman balyalarıyla bina yapmanın bilinen yolu basittir. Ahşap bir taban plakası üzerine yerleştirilen balya dizileri aynen tuğlalar gibi istiflenir. Balyaları bir arada tutmak için ahşap kazıklar çakılır ve kapı ya da pencere gereken yerlerde balyalar kalın bir taşıyıcı ahşap kirişle alttan desteklenir. Son olarak, kireç sıvası vurularak su geçirmez bir çeper oluşturulur.


Basit Saman Balyası Ev

Yükseltilmiş bir döşeme plağının üstüne almaşık diziler halinde istiflenen balyalardan dikdörtgen bir yapıyla, bu basit evin içerisinin, duvarları oluşturan balyaların kalınlığı ve yoğunluğundan dolayı sıcak ve iyi yalıtılmış olacağı muhakkaktır.


Geleneksel Saman Balyası Ev

Geleneksel tasarım içerisinde, alelade bir meskende görmeye alışık olduğumuz, çatı, pencereler, kapılar vesaire tüm tasarım öğelerini barındırı. Samandan yapılmış olduğunu gösteren tek ipucu, sıvalı dış duvarının yuvarlatılmış köşe detayıdır. Keskin köşeler yapmak ustalık gerektirdiği için buna saman balyası yapılarda sıkça rastlarız.


Çağdaş Saman Balyası Ev

Görünüşü itibariyle son derece modern bu ahşap kaplamalı ev, saman balyaları kullanarak inşa edilmiştir. Evin iskeleti ve dış cephesi ahşaptır ama duvardaki ana dolgu malzemesi samandır. Bu da açıkça gösterir ki, saman balyası evlerin kaba görünüşlü olması gerekmez, kırsal ya da kentsel her türlü ortama uyarlanabilirler.

173 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page