top of page

ABAT-JOUR YA DA ABAJUR NE FARK EDER? YETER Kİ IŞIK OLSUN...

Aydınlanmak için Işığın ampulün icadı, tarzın ve stilin keşfi, tasarımın çoklu yönü ve modülerin keşfi... Tüm bunlar içerisinde tek istediğimiz daha aydınlık bir gelecekti halbuki :) Konumuz ABAJUR olsa da insan, karanlıkta kalınca çokta fazla ışığını seçemiyor, yeter ki aydınlatsın değil mi? Abajura geri dönelim bence :)


Abajurun lambayı geliştirme çabaları ile ortaya çıkması, Avrupa'da 17. yüzyıla denk gelmesi, istenilen ışığın saydamlığından kullanılan materyale kadar seçimini mümkün kılmıştır. Öyle ki abajurun biçimi ve kullanılan malzemesi moda ile şekillenmiş, 19. yüzyılda opolinden yarı küresel abajurlara, 1900'de tavan askısı bakır abajurlar; 1930'lu yıllarda yuvarlak lambalara takılan koni biçiminde abajurlar, 1950'li yıllarda silindir biçiminde abajurlar yapılmış.


Günümüzde hemen hemen her yerde kolaylıkla bulunan, tasarım, malzeme ve renk anlamında geniş ürün yelpazesine sahip olan lambaların tek bir görevinin aydınlatmak olması beni üzüyor :)) Modüler anlamda çok seçenek olmasa da bulduğum bir tasarımı paylaşmak istedim.











Klasikleşmiş abajur modellerine aykırı olarak tasarım yönü güçlü aydınlatma elemanları;





Sevgiler...


83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page