top of page

Metal - Malzeme 5

Güncelleme tarihi: 8 Eki 2019

Metal görece yeni bir yapı malzemesidir ve mimari çevreyi çarpıcı biçimde değiştirmiştir. 19. yüzyılın sonlarında aniden çelik iskeletler mimarlara son derece yüksek binalar tasarlama imkanı verdi; ilk çelik iskeletli gökdelen 1885 yılında Chicago'da inşa edildi.



Gökdelenlerde kullanılan ağır kirişlerin aynısı -Modernistler tercih ettiği üzere- konut yapımında kullanılabilir ya da çok daha küçük profilli kolonlar ve çapraz bağlantılar tıpkı ahşap iskelet gibi evin duvarlarında taşıyıcı olarak yer alabilir. Bu teknik yaygınlaşmıştı ki 21. yüzyılın başlarında çelik maliyeti hızla yükselmeye başladı. Bugün çeliğin çevre sicili de ciddi ciddi sorgulanmakta.


Modernizim ve Metal

Charles ve Ray Eames adlı tasarımcıların Los Angeles'daki konutu olan Eames Evi, Modernist evlerde çeliğin ana taşıyıcı malzeme olarak kullanımına klasik bir örnektir. İçte ve dışta çıplak bırakılan çelik iskeletli duvar, masif ve cam paneller doldurmuştur. Çatı ise hafif kafes kirişler üzerine serilen oluklu çelik saçlardan oluşmaktadır.


Eames Evi
Konvansiyonel Çelik İskeletli Ev

Dışarıdan bakıldığında tuğladan yapılmış herhangi bir evden farksız görünen bir evin taşıyıcı sistemi çelik iskeletli olabilir. Haddelenmiş çelikten devasa kirişlerle kolonlar taşıyıcı düzeneği oluştururken, daha küçük profilli, preslenmiş çelik kolonlar, tıpkı ahşap dikmeler gibi, evin içindeki odaları tek tek bölümlere ayırmak için alçı levhaların bağlanacağı bir iskelet işlevi görür.


Prefabrik Metal Ev

R. Buckminster Fuller'ın tasarladığı Dymaxion Evi, ilk defa 1929'da yapılmış bir fabrika üretimi çelik evdir. Fuller düşük maliyetli, kolayca inşa edilebilir evler yapmak istiyordu ve kendi Dymaxion'unu bir zahire ambarının tasarımına dayandırdı. Fuller'ın prefabrik evleri 2. Dünya Savaşı'nda Basra Körfezi'nde mevzilenen Amerikan birliklerine yollandı.


Dynmaxion Evi
Modernist Çelik İskelet

Case Study House 1940'lar, 50'ler ve 60'ların gözde nitelikli mimarlarınca tasarlanan, deneysel nitelikli, bütçeye uygun evlerdir. Burada gördüğümüz, Pierre Koening'in Los Angeles'daki Stahl Evi, çelik sac çatıyı desteklemek için incecik çelik kolon ve kirişler kullanır. Varılan sonuç, tasarımın düşük maliyet idealinin ötesine geçen bir mimari hafiflik duygusu ve dünya çapında üne kavuşmuş bir evdir.


Pierre Koenig tarafından tasarlanan Stahl Evi

Stahl Evi Plan

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page