top of page

Taş - Malzeme 1

Güncelleme tarihi: 8 Eki 2019

Taş en eski ve en çok iş gören yapı malzemelerinden biridir. İnsanların bu dayanıklı malzemeyi işleme becerisini kazanmasından beri evler taştan oyulmakta, taştan yapılmakta ve taşla süslenmektedir. Geçmişte ev yapımında kullanılan taş tipi genelde yörede kolayca bulunabilir olmasına bağlıydı çünkü ağırlığından ötürü taşı taşımak zor ve masraflıydı ki hala öyledir. Gelgelelim taşıyıcı işlevi gören bir yapı malzemesi olarak en sağlam ve en güvenilir malzemelerden biridir; yük taşıma kapasitesinden dolayı Ortaçağ'dan beri temeller ve duvarlar taştan yapılmaktadır. Bugün, beton daha ucuz olsada taş, ister taşıyıcı sistemde ister daha az masraflı duvar konstrüksiyonunun üzerine bir kaplama malzemesi olarak rağber görmeye devam ediyor.



Bu İtalyan taş konutu dünyadaki taş konutlara tipik bir örnektir.civarda bulunan kalın taşlar kabaca traşlanıp şekillendirildikten sonra bağlayıcı kullanılmadan yığılarak duvarlar örülmüştür. Yöntem ilkeldir fakat istinat duvarlarını dayanıklı şekilde inşa etme becerisi, yıllarca uygulandıktan sonra edinilen bir melekedir.




Taşın özündeki mukavemet ve termal özellikler Bosna'da DVA Architect' in günümüze ait bu ev tasarımında iyi bir etki yaratır. Kalın duvarlar sağlamdır, ayrıca binanın iç ısısını düzenleyerek mekanik ısınma ve soğutma gereksinimini azaltır.



66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page