top of page

Kerpiç - Malzeme 6

Güncelleme tarihi: 8 Eki 2019

Ağırlıklı olarak Güney Amerika'da, Kuzey Amerika'nın güneşli eyaletlerinde, Afrika ve Asya'da kullanılan kerpiç hayli sağlam, üstüne üstlük inanılmaz rahat ve ucuz bir yapı malzemesidir. Kum, kil ve suyu karıştırıp sonra buna ot, dal parçası veya saman gibi lifli malzemeler ekleyen kerpiç yapı ustaları, ortaya çıkan yaş karışımı dikdörtgen ahşap kalıplar içerisinde sıkıştırır ve kerpiç tuğla yapmak üzere güneşte kurumaya ve sertleşmeye bırakırlar. Bu temel yapı malzemesi sonra sıradan tuğlalarla aynı şekilde dizilir, lifli malzeme içermeyen kum, kil ve su karışımı bir harçla bağlanır. Böylelikle ortaya termal özellikleri yüksek olduğundan özellikle binanın içerisini serin tutmak için kullanışlı, sağlam bir duvar çıkar.


İspanyol Kolonyal Kerpiç

Sıcak ikliminden dolayı California'da çok sayıda kerpiç eve rastlanır. Bu evin kerpiç tuğla duvarlarının üzerindeki stük sıva, yaz kış iyi bir yalıtım sağlar.Klasik kırmızı tuğlalar ve at nalı biçimindeki kemerli kapı, İspanyol Kolonyal tasarımın karakteristiği sayılan özelliklerdir. Stük duvar sıvası beyaz da olabilir renkli de, renkliyse doğal toprak tonlar tercih edilir.


Kerpiç Tuğla Duvar

Kerpiç tuğlalar kalıptan çıkarılır, bir güzel bastırılarak ham malzeme iyice sıkıştırılır ve sonra güneşte kurutulur. Kuruyan tuğlalar hayli serttir, kireç harcı ya da çamurla bağlanarak sıradan duvarların örülmesinde kullanılabilir.



Süper Kerpiç

Kerpiç yapının bu görece yeni versiyonu, sürdürülebilir girişimlerle giderek yaygınlık kazanmaktadır. Kum, öğütülmüş kaya ve hatta pirinç çeltiğiyle doldurulmuş çuvallar veya borular kullanılır, bunlar üst üste yığılarak ( sıklıkla koni yada eskimo evi biçiminde) duvarlar örülür. Yapı daha sonra alçı ile sıvanarak yalıtım ve su geçirmezlik sağlanır. Böylece hızla inşa edilebilir, ucuz bir ev ortaya çıkar.


Pueblo Canlandırması Ev

Kerpiç uzun zamandır Pueblo evleri yapımında kullanılmaktadır, bu evlerin kimisi yeni kimisi eskidir. Düz çatıları, duvar içinden çıkan ağır kirişleri, köşeleri yuvarlatılmış stük sıvalı duvarları ve eşsiz bir üslup kazandıran, yerine göre İspanyol Kolonyal tarzı bulgularda eklenebilen derin pencere yanaklarıyla kolayca ayırt edilebilir.



Kerpiçi daha iyi anlamak için kesinlikle Hassan Fathy okumalı ve projelerine göz gezdirmelisiniz, kendisi bu konuda üstad denebilecek bir kişilidir.


Değerli görüşlerinizi bekliyorum, eklemek istediklerinizi yorum kısmına bırakın

117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page