top of page

Beton - Malzeme 4

Güncelleme tarihi: 8 Eki 2019

Nispeten yeni bir malzeme olduğu düşünülür fakat aslında beton antik çağlardan beri kullanılmakta dır. Romalılar sönmemiş kireç, volkanik kül (yani puzolan) ve sünger taşı agregasından bir karışımla etkileyici binalar inşaa ettiler. Ne var ki çelik donatı elemanları olmadan betonun çekme dayanımı düşüktü ve betonun asıl faydaları bu donatılar devreye girdikten sonra keşfedildi. Günümüzde Beton, özündeki termal özellikler (ısıyı sabit tutma becerisi) kadar taşıyıcı özellikleri itibariylede çok yönlü bir yapı malzemesi sayılmaktadır. Sıcak bir memlekette serin bir ev yada soğuk bir memlekette sıcak bir ev mi istiyorsunuz, beton duvarlar içerideki ısıyı düzenlememize yardım ederek, cep yakan soğutma yada ısıtma gereksinimini azaltır.


Prekast Panel Yapı


Betonarme inşaat iki biçimde gerçekleşir; beton ya önceden (prekast) yada yerinde dökülerek. Burada, dışarıda üretilen prekast beton paneller evin taşıyıcı duvarlarını oluşturmak üzere dikilir. Paneller, katılaşmış beton içerisinde çelik donatının yanı sıra, iç ve dış çeperler arasında yalıtım elemanları içerir.


Dökme Betonarme Yapı


Betonu evin inşaat alanında yaş haldeyken kalıplara dökebilriz. İngilizcede ‘form’ yada ‘formwork’ diye geçen beton kalıpları ahşap, metal ya da yalıtkan köpükten yapılır ve içlerine çelik donatılar yerleştirilir. Sonra kalıpların içerisinde beton dökülüp prize bırakılır. Çelik ya da ahşap kalıplar sonrasında çıkarılır ama bu genleşen köpükler bir yalıtım katmanı sağlaması için olduğu gibi bırakılır.


İlk Beton Evler


Ampulün mucidi olarak bildiğimiz Thomas Edison betondaki potansiyeli görüp 1899’da Edison Portlan Çimento Şirketi’ni kurdu. Bu betonarme evi tasarladı ve inşaa etti. O dönem yaptığı beton kalıbı tasarımları öyle pahalıydıki inşaatları hesaplı değildi, bu yüzden de çok fazla ev yapılamadı.




Moder Beton Ev


Japon mimar Tadao Ando beton yapılar tasarlar. İSter ev olsun ister klise, yapılarının çoğu gri kutulardan oluşur ve minimalist birer başyapıttır. Japonyanın Akashi şehrinde bu 4x4 Ev tasarımında, üst üste yığılı küpler fikrinden yola çıkarak, tamamıyla betondan yapılmış kışkırtıcı bir ev inşa eder.



Beton denince aklıma ilk gelen 2 mimar var, bunlardan birincisi Tadao Ando diğeri Oscar Niemeyer. İkisininde detaylıca yazılması gerekiyor.



56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page