top of page

Arduvaz (kaplama) - Malzeme 9

Arduvaz kiremitler ya da pul kaplamalar Britanya'nın taş çıkarılan bölgelerinde geleneksel bir çatı kaplama aracıdır. Newfoundland, Kanada'dan başlayıp Maine'e oradan da aşağı Virginia'ya kadar uzanan Kuzey Amerika Doğu Sahili boyunca ve Brezilya'da kullanılır. Su emme derecesi düşük olduğu için özel aletlerle vurulduğunda kendiliğinden düzgün yassı tabakalara ayrıldığı için arduvaz elverişli bir yapı malzemesidir. İnce kiremit yapımında ya da daha kalın plaklar halinde duvar inşasında kullanılabilir. Arduvazdan ayrıca güzel yer karoları ve şömine taban taşları yapılır. Galler'de bütün köyler arduvaz çatılarla doludur, baktığınızda harikulade bir "yerel" mimarlık manzarası sunar.


Duvar Pulları

Mimar Frederick Schock'un Austin,Teksasta kendisi için yaptığı bu Queen Anne tarzı ev, kaba kesimli taş duvarlar ve patinalanmış bakır giydirme detaylarından tutun, üst katları ve çatıyı süsleyen arduvaz çatı pullarına kadar birçok malzemenin olağanüstü kullanımıyla dikkatini çeker.


Yeni Arduvaz Tasarım

Haus Köhler, Bruno Blesch'e ait yenilenmiş bir alman evidir. Bütünüyle hassas kesimli arduvaz karolarla kaplı ev, klasik kaplamaya yeni bir yorum getirir. Arduvaz uzun ömürlüdür, yüksek bir termal kararlılık sağlayarak sıcaklık dalgalanmalarını azaltır ve yıl boyunca içeride ılık bir ortam yaratır.


Arduvaz geçmişten günümüze bir çok bina cephesi veya iç mekanında kullanılan güzel görünümlü bir malzemedir.

95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page