top of page

Ahşap - Malzeme 3

Güncelleme tarihi: 8 Eki 2019

Ahşap, tüm dünyada pek çok ev tipinde her daim önemli bir yapı malzemesi olmuştur. Dayanıklılığı ve çalışırken sağladığı rahatlık da ahşabı en kullanışlı malzemelerden biri haline getiriyor. Muhteşem Tudor evlerinden çok eski çağlarda görülen uzun evlere, ilk yerleşimcilerin kulübelerinden Arts and Crafts esinli mimarinin ve dallı budaklı, özentili kafesoymaların güzelliğine ahşap her zaman moda olmuştur. Bugün ahşap belki dünyanın en yaygın kullanılan yapı malzemesidir. Çevre dostu bir kaynak olması ve dolu kereste, lamine kiriş, yalıtım paneli ve sunta gibi birçok şekilde üretilebiliyor olmasıyla öne çıkar.


Ahşap İskeletli Ev

Ahşap iskeletli bir evin kolon(dikme)-kirişli taşıyıcı sistemi, tamamlandığında eve sağlamlık ve güzellik katar. 6-12 inç ağır keresteler, sabit zıvana - delik geçmelerle eklenerek çabucak dikilebilir. Korumak için iskeletin üzerine bir dış kabuk örülür; bu kabuk benzer doğal malzemelerden olabilir ya da her türden yeni, yüksek verimli bir cephe kurulabilir.


Modern Ahşap Evler


José Ulloa Davet ve Delphine Ding gibi mimarlar Şili’ye özgü bu sayfiye evini ahşap dışında neredeyse hiç bir malzeme kullanmadan yenilediler. Hem içte hem dışta ev (binayı havalandırmak ve nemden korumak adına) ince latalarla kaplanmıştır, evin taşıyıcı iskeleti de ahşaptır. Bu sayede ortaya başka bir malzemeyle elde edilemeyecek görsel cazibesiyle benzersiz bir ev çıkmıştır.



Tabi ahşap bu kadar yazıya sığmayacak kadar değerli bir malzemedir, ahşap üzerine binlerce ansiklopedik bilgiler yazılabilir, belkide dünya üzerinde sahip olduğumuz en değerli malzemedir.


Yorumlarınızı bekliyorum, kendi görüşlerinizi ve ilginç bulduğunuz yapıları yorum kısmına yapıştırabilir veya yeni bir yazı oluşturabilirsiniz.

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page