top of page

TOPLU ULAŞIM DONATILARI NASIL TASARLANMALI

Günlük hayatımızın en önemli parçalarından biri olan toplu ulaşımda, donatılara maalesef her hangi bir biçimde özen gösterilmiyor. Durak vb. donatılar sabit kütleler olduğu için, bazılarımız günde 10-15 dk. etkileşim halinde oluyor, kimimiz durak yanında oturduğu için gün boyu donatıyla etkileşimdeyiz. Hal böyle olunca bu donatıların tek dilli olmasındansa, çok dilli renkli ve tasarım ürünleri ve ilham verici olmasını görmek isteriz.

Peki daha önce durak vb. donatıların tasarımları yapılmış mı, çok fazla örnek olmasada evet yapılmıştır. Bazı örnekler vermek gerekirse,









Bu örnekler sadece farklı yaklaşımlar olduğunu göstermek için seçtiklerimizdir, anlatmak istediğimiz burda kısmen görünüyor.


Yapmak istediğimiz tasarımdan çok öte bir durum aslında, şunu söylemek istiyoruz, Kadıköyde yaşayan adamın durak ihtiyacı, anlayışı ile Bağcılarda yaşayan adamın istekleri farklı. Aynı şekilde Bağcılarda A mahallesinde yaşayan insanların ihtiyaçları ile B mahallesindekilerin aynı olmayabilir. İhtiyaçtan kastım, boyutlar, tasarımlar vb. her şey düşünülebilir.


Farkındayım söylediğim şey aslında çok zor,

HER SOKAKTAKİ DURAKLARIN BİLE TASARIMLARI FARKLI OLMALI

Peki bu projeler nasıl çizilecek? Mahalle, Cadde, Sokak, Yoğunluklar, Odak Noktaları Analizleri ve Anketler yardımı ile bu tasarımlar yön bulacaktır. Birçok mimarın veya tasarımcının hayali tam ihtiyaca yönelik tasarım yapmaktır.


Yapılardada Aynı Durum Geçerli

Toplu ulaşımın ana merkezleri, aktarmaların olduğu, metrobüs ve metro gibi durakların tasarımsal yaklaşımı ülkemizde gerçekten içler acısı bir durumda. Ülkemizde ve dünya genelinde bu soruna tek tipçilikle yaklaşıyorlar. Tasarım olmayan bir yapı sürekli kopyalanarak aynı şey tekrar ediyor. Bu sorun için çözümde donatılar gibi analizlerden ve benzer yöntemlerden geçer.


Toplu ulaşım merkezleri ile ilgili bir kaç örnek vereyim.



Ülkemizde Aksaray-Kadıköy-Bakırköy için verilmiş birkaç öneri




Eksik gördüğünüz yerleri tamamlamanızı yorum olarak yazmanızı isterim.




ASAD MİMARLIK - Mimar Agit SAĞIN

355 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page