top of page

Geçmişten Günümüze Üsküdar İskele Meydanı

Kelime koken bilimi diyebilecegimiz gore etimolojiye gore aslen Antik Greekce(Yunanca)

Skoutarion” Σκουτάριον” dan geldigine inanilmaktadir.(1) Yunanca bu kelimenin askerlerin kalkanlarindan geldigi dusunulmektedir.

Uskudar İstanbul’un belki de en koklu tarihe sahip bolgelerindendir. Bununla beraber Uskudar’in Roma Bizans gecmisi hayli derindir ve Asya’nin İstanbu’la en yakin kesimidir.Tarihi istanbulla cok yakin bag icindir. (Eminonu-Halic-Babiali bolgesi burdaki kasıt)

Osmanli imparatorlugu doneminde Uskudarda oturarak İstanbul’da memur olan cok sayida vazifelerine deniz vasitasiyla giden cok sayida memur bulunmaktaydi.(1)

“Mazide istanbulun asyaya en yakin kesimidir ve bugunku eminonu halic le cok yakin bag içindeydi “ Prof.Dr İlber Ortayli

Tarihi Üsküdar Çarşısından bir görünüm

Mihrimah Sultan Medresesi, Mimar Sinan eseri, şimdi bir özel tıp merkezi.


Anadolu’dandan gelen kervanlarin birlesitikleri ve yerlestikleri yerdi imparatorlugun uzak asya ve anadolu kentlerine gidecek olanlar uskudardaki kervanlarda kalir buradan anadolutya gecerlerdi bu sebeplerden yolcularin ihtiyaclarinin karsilanmasi ve ticaret icin mihrmah sultan tarafindan ve bircok devlet buyugu tarafindan bu bolgeye bircok kervansaray yaptirilmistir.

Atik valide caminin en onemli kaynagi olan cifte hamamlar bugun bir carsi olarak kullanilmaktadir gene meydandaki 3. ahmet cesmesi de bu carsi icin yaptirilmistir.

3.ahmet cesmesinin mimari kitabeleri yazan 3.ahmet olmasina ragmen mehmet agasdir.

Uskudarin siluetini olusturan en onemli eserlerinde biri de valide halk arasinda Atik Valide cami olarak da bilinen Nurbanu Sultan Cami ve kulliyesidir.Bir diger eserse yine ayni bolgede bulunan Mihrimah Sultan Cami ve kulliyesidir caminin kulliye kismi bugun Mihrimah Sultan Tip Merkezi olarak hizmet vermektedir.Belli basli camiler ve kulliyeler disinda bolgede Emeni ve Rum cemaatlerine ait üç adet klise bulunmaktadir.

Hic suphesiz ki Uskudar’in en onemli ozelligi tipki Eyüp Sultan gibi ama ek olarak genis bir alanda mezarliklarin (Karacaahmet Mezarligi) bulunmasidir .Karacaahmet mezarliginin mezar taslarinin incelenmesi ve sicillenmesi 19.yyda Mehmet Sureyya Bey (1893_1897) yillarinda mezar taslari incellenmis ve “Sicili Osmani” eseriyle biyiografik tetkikler yapilmistir. Bu eser Osmanlidaki bir biyografik ansiklopedi eseridir.


Sicili Osmani ve Mehmet Sureyya Bey

Mihrimah Sultan ve Nurbanu Sultan cami ve kulliyelerine ek olarak bolgede halk arasinda

yogun cini kullanimi nedeniyle Cinili Cami olarak bilinen “Mahpeyker Kösem Sultan tarafindan saray mimari Kasim Aga’ya yaptirilan 16.yy Osmanli cini sanatina ait ogeler tasiyan “Mahpeyker Kösem Sultan” cami yer almaktadir.



106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page