top of page

Geleneksel Türk Mimarisinde Ahşap Kullanımı



Ahşap kolay işlenebilir ve rahatça ulaşılabilir bir malzeme türü olmasından dolayı mimarizimizde sıkça kullanılır olmuştur.Gunumuzde sıkça kullanılan betormnarme sistemlerin akisne geri donuşturulebilir bir malzeme olmasi ısıya ve yuklere karşı olan direnç yetersizlikleri de gunumuzun gelişen teknolojisiyle aşılması nedeniyle geçmişte olduğu gibi gunumuzde de elverişli bir malzeme olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Klasik ahşap iskeletlerin gunumuzun modern çelik strukturel elemanlarla desteklenmesiyle organik ahşap malzemenin modern geniş açıklıklarda vb. alanlarda kullanımı mümkün olmuştur.

Anadolu’nun birçok bölgesinde Amasya,Ankara,Bursa gibi şehirlerimizde birçok ahşap kullanımın yoğun olduğu yapılara birçok örnekler verilebilir.

İstanbul özelindeki ahşap ağırlıklı yapıların kullanımlarına ve ozelliklere bakarsak 1633 yılındaki buyuk İstanbul yangınında ahşap yapıların yangına karşı yetersizliğinin görülmesiyle beraber ahşaptan kagir malzemeye doğru bir yönelim olmuştur getirilen yasaklara ve duzenlemelere rağmen ahşap kullanımı azalsa da yine de devam etmiştir.

2 Eylül 1633 Istanbul yangını betimleyen eser

Heybeliaada yetimhanesi,sahil saraylarinin bazi bolumleri ve Balat bolgesinde bulunan kagir ahşap karma struktur sistemli yapılar Istanbuldaki ahşap yapılaşmanın başlıca ornekleri arasında sayılabilir.

Eyüp ilçesi Balat mahallesinde yoğun olmak uzere tarihi yarımada içerisinde kalan ahşap yapılar korunmaya çalışılsa da gerek bakanlık gerekse de belediyelerce yapılan çalışmalar

yeterli olamakta tarihi eserler bakımsızlık yangın vb. nedenlerle yok olmakta ya da onarılması güç ağır hasarlar almaktadır.(3)

Ahşap-Çelik Strüktür Sistem

Ahşap malzemenin yangın/ısı direncini arttıran çağdaş teknolojiler

Kaynakça:

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page