top of page

Budi Pradono, Bali'deki çağdaş ve geleneksel bina yöntemlerini birleştiriyor


Bambu konstrüksiyonu, Endonezya'daki mimar Budi Pradono tarafından tasarlanan Bali'nin Kelating kasabasındaki bu evde, bacaya benzeyen dört çatı penceresi içeren karmaşık bir çatı oluşturmak için kullanılıyor .


Budi Pradono Architects , Casablancka evini nehre doğru eğimli bir alan için tasarladı ve zaten küçük bir Cava tarzı mülke ev sahipliği yaptı.


Stüdyo, binanın planını üç ayrı bölgeden oluşan bir Baltık uzaysal konsepti etrafında geliştirdi. Bunlar, akasa olarak bilinen merkezi bir zen uzaya yaklaştıkça, artan düzen düzeninde düzenlenir.


Bu tesisteki akasa, ana yaşam alanı dışındaki verandayı kaplayan bir çakıl yatağıdır. Mimarlar, pétanque oynamak için kullanılabileceğini önerdi - Endonezya ve Fransız sahiplerinin doğu ve batı kültürlerinin birleşmesini temsil ediyor.


Ev, bambudan yapılan ve özel günlerde veya törenlerde kullanılan, Taring adlı geçici yapılar gibi geleneksel Bali binalarının modern bir yorumu olarak düşünülmüştü.


Pradono, "Taring konsepti hakkındaki önemli şey, bağımsız bir şekilde duran ancak Casablancka konutunda uygulanan özel bir ilişkiye sahip olan katlar, duvarlar ve çatı yapıları arasındaki ayrımdır," dedi.


Bali mimarisinin merkezinde yer alan bir başka konsept, Andra Matin'in Katamama oteli ve  Alexis Dornier'in Roam ortak yaşam kompleksi gibi diğer yeni projeler tarafından gösterildiği gibi çevre ile uyum içinde  olmaktır .


Bu durumda, bina organik malzemeler kullanmaktadır ve iç mekanlar ile çevresindeki doğa arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlamaktadır.


Pradono, "Bina tropik bir cennette olduğundan, tüm bina kütlesi mümkün olduğu kadar açık olacak şekilde inşa edilecekti, böylece tüm alan aslında yalnızca yüzer zemin tarafından tanımlanıyor ve doğal rüzgar serbestçe girebiliyordu."


Evin çatısı, iç mekanlara maruz bırakılan, üst kattaki yaşam alanlarına sıcaklık ve doğal bir detay katan bir bambu yapıya sahiptir.


Asimetrik eğimli çatı, yassı bambudan yapılmış fayanslarla kaplanmıştır. Batıya bakan yamacında, içine ışık veren hüzünlü dört çatı lambası içermektedir.


Pradono, "Binanın dağ şekli ışığı farklı odalara getirmektir." Dedi. "İnsanlar ve gökyüzü arasındaki ilişkiyi temsil ediyor."


Ana evden bahçeye uzanan açık hava yaşam alanı, bambu bir çerçeveye ve gerekirse gölge ve mahremiyet sağlamak için açılabilen perdelere sahiptir.


Bir çalışmayı barındıran ayrı bir köşk, aynı zamanda evden görsel olarak ayrılmayı sağlayan bir tuğla duvarı olan bir bambu yapısına dayanmaktadır. Kalan duvarlar, yüzme havuzu ve nehir manzarası için sırlıdır.


Ana evin zemin katında, storları yükselterek tamamen dış mekana açılabilen yaşam alanları içeren somut ve çelik bir çerçeve vardır.


Hem bu salonda hem de üst kattaki - bir salon, dolaşım alanı ve yatak odaları içeren - yerler yerel zanaatkarlar tarafından üretilen çimentolu karolardan yapılmıştır. 1930'lu yıllardan itibaren talep edilen Dekoratif Cava renkli fayanslar sömürge yapılar çimento yüzeylerine yerleştirilmiştir.


1940'larda Hollanda'nın Endonezya işgalinden elde edilen geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak yapılan mobilyalar, mavi ve beyaz detaylarla tamamlandı; geleneksel Cava ahşap mobilyalar, doğu-batı konseptini güçlendirdi.


Budi Pradono, mimarların, tasarımcıların, markaların ve kurumların popülaritesini ve haber derecesini sıralayan ilk Dezeen Hot List'te 168 numarada yer aldı. Mimarın portföyünde ayrıca  yaslanmış bir ev ve içinde ağaçlar bulunan bir mülk de var .


Fotoğraflar Fernando Gomulya

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page