top of page

SO? deprem sonrası İstanbul için prototip yüzen ev inşa etti


Mimarlık stüdyosu SO? İstanbul Haliç'te, Türkiye'nin en büyük şehrinde bir deprem sonrasında acil konut olarak kullanılabilecek bir prototip yüzen ev yarattı .


Fold and Float adlı prototip, bir depremden sonra en fazla altı kişinin acil olarak konaklaması için tasarlanmıştır. 2018 İstanbul Tasarım Bienali'nin bir parçası olarak kuruldu .


SO'nun kurucuları Sevince Bayrak ve Oral Göktaş, İstanbul'da acil durum konaklama için azalan alan miktarına cevaben prototipi tasarlamış ve inşa etmiştir.


Stüdyo, şehirdeki 477 açık alanın 1999 yılında Türkiye'de 14.000'den fazla insanın öldüğü 7.4 büyüklüğünde bir deprem sonrasında toplanma noktaları olarak belirlendiğini açıkladı.


Ancak, bu alanların çoğunluğu stüdyoya göre yalnızca 97 belirlenmiş alan kalmış olarak geliştirilmiştir.


Mimarlar, "Karada yeterli alan bulunmadığında, yüzen bir yapı fikri doğdu" dedi.


Prototip, barınak görevi gören ve sabit mobilyalar içeren, katlanabilir bir yapıya sahip betondan yapılmış yüzer bir dubadan oluşur.


Üst yapı katlanabilir, böylece çökebilir ve istiflenebilir. Kolayca monte edilebilecek şekilde tasarlanmıştır ve vasıflı işçilerin inşa etmesini gerektirmez.


Üçgen şekilli yapı, zemin katta, küçük bir mutfak ve oturma alanı içeren oturma alanlarına ve yukarıda yükseltilmiş bir platformda uyku alanlarına sahiptir.


Evin her bir ucu, yapıya ışık ve hava vermek için tam yükseklikte, tamamen açılabilir kapılara sahiptir.


Prototip, Bienal’in düzenlendiği Galata bölgesi yakınında, Boğaz’dan korunan bir giriş olan İstanbul’un Haliç üzerine inşa edildi.


“Haliç, tsunamiye karşı doğal olarak korunuyor ve engellenen yollarla karşılaştığında, gıda ve yardım için önemli bir yol sağlayan stratejik deniz yolu erişimi sağlıyor.”


Stüdyonun araştırmasına göre, depremlerle yerlerinden edilenler, genellikle geçici olarak bir yıl geçiriyor.


SO? Büyük bir deprem meydana gelirse geçici topluluklar oluşturmak için Haliç'te sıralara yayılmış yüzen yapılar öngörüyor. Toplamda stüdyo, 180.000'e kadar yapının su yoluna yerleştirilebileceğini hesapladı.


Fotoğraf Kayhan Kaygusuz'a aittir.


 

Proje Bilgileri:


Proje ekibi: Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Elif Çivici, Derya Ertan, Gülce Yuyar, Selcen Fidan ve Selin Çubukçuoğlu

Kıyı mühendisliği danışmanı: Emre Otay, Boğaziçi Üniversitesi Kıyı Mühendisliği Laboratuvarı

114 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page