Üniversiteyi henüz kazanmış ve bünyesinde tasarım disiplini barındıran bir fakültedeyseniz vay halinize. Mimarlık fakültesi de bu disiplini odağına alan fakültelerden biridir ve içeriğinde tasarım dersleri bulunan her fakültede olduğu gibi verilen başlıca ders, temel tasarım diğer bir adıyla temel tasardır. Peki tasarım nedir ve neden bu kadar önemlidir?
Tasarım, zihinde canlandırılan biçim; tasavvur olarak ifade edilir. Yani tasarım aklın bir göstergesidir ve herkes aklının emaresi olan bir şey tasarlayabilir. Örneğin, küçük bir çocuğun eline bir kalem ve bir kağıt verdiğinizde, herhangi bir yeteneğe sahip olmasa bile, zihnindeki ile kağıt arasındaki bağı kağıda en yalın ve hayalperest bir biçimde yansıttığını görebiliriz. Ayrıca, tasarım, içerisinde sübjektif yansımaları ve yaratıcılığı barındırdığı için biriciktir, özgündür. Kısaca, bütün bu özellikler tasarımın tasvir edilişinde kesin bir doğrunun olmadığının altını çizer.
Okullarda ise başlangıçta öğrenciler ve tasarım arasındaki bağlantıyı temel tasarım dersi kurar. Dersin temelinde kavranması gereken ritim, oran ve denge gibi belli başlı ilkeler; çizgi, şekil ve renk gibi bazı elemanlar mevcuttur. Bu ilkeler ve elemanlar eşliğinde ortaya çıkan her ürün ilkeler doğrultusunda yorumlanmaya açık ama bir o kadar da tasarımcıya özgüdür. Henüz on sekizindeki bireyler alışacak kadar bu ilkelere maruz kalmadıkları için tasarımlarında yaratıcılıklarını daha kolay ifade ederler. Aynı zamanda, genç düşünen beyinler, yaratıcı fikirleri çözüm odaklı bir şekilde gözler önüne serebilirler. Tasarıma genellikle ilkeler ve elemanlar gibi yol göstericiler ile konuya yönelik ürün ya da eser için istenenler, ihtiyaçlar gibi kısıtlamalar getirilebilir. Bunların haricinde tasarım yapmamıza bir engel yokken neden vay halimize? Çünkü öğrencileri hayal kırıklığına uğratan bir konu var: tasarımın değerlendirmeler sonucunda kabul görmemesi. Bu, bazen sonuç ürünün ilkelerden uzak olmasından yani istenilenleri yansıtmamasından kaynaklı olabilirken bazen de öznelliğinden kaynaklanabilir. Öğrenciler akıllarında olup bitenleri ortaya koyarlar, istenilenlere yönelik kimi zaman basit ama sihirli kimi zaman da zor ve karmaşık cevaplar verirler fakat tasarım, kiminin sevdiği kiminin sevmediklerini gözler önüne serer.
Sonuç olarak, bütün bu değerlendirmelerin, aslında sizin kendinizi daha çok geliştirmeniz hatta benliğinizi bulmanız ve yeni kazanımlar edinmeniz konusunda yolunuza ışık tuttuğunu zamanla kavrayacaksınız. İçinizdeki yaratıcılığın, tasarım ruhunun hiçbir zaman kaybolmasına izin vermeyin. Yaratıcılığınızı kaybetmemek ve onu sürdürülebilir kılmak için çabalamalı, size ne ilham veriyorsa neye ilgi duyuyorsanız ona yönelmelisiniz. Amerikan Psikoloji Derneği son bülteninde yaratıcılığı geliştiren şeyler tutku, ilham ve aşktır diyor. Belki de yaratıcılığınızı, sürdürülebilir kılmak için bu kavramlarda aramalısınız.
Aşkla kalın...
Comments