Ekspresyonizm – Fütürizm – Neo
FÜTÜRİZM
(1909)
20.yüzyılın ilk on yılı içinde gelişen sanat ve mimarlık dünyasının en ilerici , en yenilikçi , özgün ve ileri hareketidir. 20 şubat 1909 ‘da yayınlanan 1.fütürist manifestosu onların estetik anlayışlarını şöyle ifade eder. “Biz tehlike , enerji ve yalınlığın şarkısını söyleyeceğiz ve açıklıyoruz ki dünya yeni bir güzellikle zenginleşmektedir.
Hızın güzelliğiyle, yılankavi egzoz borularından çıkan patlayıcı nefesiyle bir yarış otomobili kükreyerek giderken makinalı tüfek gibi sesler çıkaran bir otomobil antik güzelliğin simgesi olan Yunan heykellerinden kat kat güzeldir. “ Mimari alanda Antonio Santella ve Mario Chiattone fütürizmin anlayışına uygun eserler ortaya koymaya çalışırlar.
Santella projelerini hazırladığı Citta Nuova ‘da gök metrolar, asansörler, farklı boyuttaki trafik şeritleri gibi ilginç ve yeni fikirler kullanmıştır ve konuyla ilgili olarak “Modern kentlerimizi muazzam bir tersane gibi yaratıp yeniden inşa etmeliyiz. Her yer hareketli ve dinamik, modern binalar ise dev bir makine gibi olmalıdır.” Ancak onun bu radikal ve ilerici görüşleri 50 yıl sonra Paris’teki Pompidou iş merkeziyle bir ölçüde gerçekleşecektir. Ona göre mimarlık sadece fayda ve pratikliğin kuru bir birleşimi olmayıp bir sanattır. Bu sanat kavramındaki mimarlığı bir önceki yazı da kendi bakış açımla ele almıştım. Ekspresyonizm ve Neo yaklaşımını bir sonraki yazıda inceleyip bir kaç örnek ile ele almış olacağız. İyi okumalar :)
Kısa bir seçki:
Cybertecture Egg – Mumbai, Hindistan
Dragonfly – New York, Amerika
Putrajaya Waterfront – Putrajaya, Malezya
Galaxy Soho – Beijing, Çin
Comments