top of page

Metaverse ve Geleceğimiz

Teknoloji geliştikçe hayatımıza her gün yeni bişeyi dahil eder olduk. Bundan 10 yıl önce internetten alışveriş yapan insan sayısı çok azdı, fakat bugün neredeyse pazaryerlerinden alışveriş yapmayan kimse kalmadı.


Teknolojinin geldiği son nokta METAVERSE. Peki buraya kadar nasıl geldik dilerseniz bir timeline çizelim.


  • 1950 Bilgisayar ve İnternetin ilk çıkışı

  • 1973 ilk cep telefonu

  • 1994 ilk pazaryeri kuruldu (Amazon)

  • 1996 ilk akıllı telefon

  • 2004 Facebook kuruldu

  • 2007 gerçek anlamda ilk akıllı telefon (Iphone)

  • 2009 ilk kripto para (Bitcoin)

  • 2021 NFT


Timeline’ı önemli gördüğüm şeylerle doldurmak istedim eklenebilecek binlerce şey var fakat bunlar bence en önemlileri.


Size bunların ne olduğunu elbette anlatmama gerek yok, fakat metaverse’ün içine girdiğimizde bunları tekrar göreceğiz.


Metaverse nedir?


Kelime anlamı “Kurgusal Evren” geçekten de kelimenin tam anlamıyla kurgusal bir evren yaratılıyor. Uzun zamandır aslında üzerinde çalışılan bir alan fakat hep bir boşluk ve eksiklik vardı, fakat son dönemdeki teknolojik gelişmeler Metaverse leri yaşanabilir(uygulanabilir) kılmaya başladı.

Şuan hali hazırda birçok metaverse oluşturulmaya başlandı, yazının sonunda birkaç proje ekleyeceğim. Fakat bu projelerin tamamı oyun projeleri, işe oyunlardan başlamak tabiki en doğrusu olmuş. Şuan metaverse lerde arazi satışları yapılıyor ve bu araziler 500$ civarında müşteri buluyor.


Geçtiğimiz günlerde ilk NFT evi 288 ETH (515.000$) a satıldı (Mars House). Peki bu Mars House’u satın alan kişi neden aldı? Nedenini şöyle özetleyebilirim bugün olmasada çok yakın bir gelecekte Kurgusal evrenimizde, İnşaatlar, üretimler, özel yasalar… vb bir çok yeni oluşumlar olacak. Bu satılan ilk Mars House inşaa edildiği metaverse de ilginç bir fiyatla alıcı bulacak veya sanal ortamda airbnb mantığı ile kiralanacak. Bu tabiki sadece maddi bir bakış açısı, eğitimlerin neredeyse tamamı, toplatıların tamamı buralarda yapılacak. Burada mimarlara yapı tasarımı açısından çok büyük bir görev düşecek. Avukatlar Metaverse için özel yasalar düzenleyecek, metaverselerin kendi parlamentosu olacak. Kodlama bilen tüm meslek grupları burada yerlerini alacak.


Ben ne yapmalıyım?

Yapmanız gereken bu projeleri iyi takip etmek ve boşluğu gördüğünüzde dahil olmak. Ne kadar çabuk adapte olursanız o kadar çabuk ilerlersiniz. Kodla bilmenizin size artısı olacaktır fakat belli bir aşamada sonra kodlamaya dahi gerek kalmayacağına inanıyorum.


Buna neden ihtiyaç duyuldu, duyacağız?



Dünya’da her geçen gün artan ekonomik kriz, deflasyon dünyayı yaşanmaz hale getiriyor. Sınırlı olması gereken arzın isteğe göre arttırılması dünya ekonomisini alt üst edecek, buna ilk pansumanı Kripto paralar yapmaya çalıştı, ama bu sadece başlangıçtı şimdi Metaverse ler bir çok farklı amaçla insan hayatına etki edecek. Tüm alışkanlıklarımızın değişmesine hazır olun, geleceğe hazırlanın.



Film Önerisi

Başlat: Ready Player One

487 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page