top of page

Doğal Mimari Örneklerinden Tiny House

Autodesk BIM360 sistem yazılımı konularından sonra mimari ve modern mimarinin en küçük ama yaygınlığı büyük denilebilecek doğal mimari örneği olan Tiny House Hareketi’ni ele almak istedim. Bölüm 1 olarak paylaşacağım Tiny House yapılarının içerik ve fonksiyonellik olarak çok fazla artısı ve örneği olmasından dolayı bu bağlığı zaman zaman bölümler halinde yayınlayacağım. Benim çok uzun zamandır yapımını ve tasarımını düşündüğüm doğa içerisinde şehrin gürültüsünü ve yaşamsal kaygıları bir anlığına unutturmasını planladığım bir mimari anlayış bu.


Peki nedir bu Tiny House Hareketi?


Amerika ve İngiltere’de geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den daha yaygın kullanımı olan, başta geniş araziler üzerinde yapımı gerçekleşen, fonksiyonel ve günümüzde sürdürülebilirliğin en iyi örneklerinden olan, m2 alanı düşük ve arazi yayılımına gerek duymadan, betonerme binalara oranla daha düşük bütçeli ahşap veya panelden yapılan yapılar.


Tiny House’lar artan betonlaşmaya ve tüketim ekonomisine bir itiraz olarak 1970’lerde ortaya çıkması ile Türkçe’ye genel kullanımda ‘mikro olarak geçmekte. Tekerlekli tasarımların ilk başta yaygınlaşması karavan sisteminin hayat bulmuş hali olarak yansıyarak, Jay Shafer ve Dee Williams tarafından 2000’lerin başında popüler hale getirilmiş. En büyük tercih sebebi mobil (taşınabilir) olmaları ve bunun yanı sıra kullanıcılara daha özgür hissettikleri alanlarda yaşama imkanı vererek Tiny tasarımlarının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Tabi bu yapılar sizin istek ve kullanım alanınızı belirlemeniz ile m2 ve bütçe olarak değişim göstermekte, genişlik ve kat sayısı ile fiyat aralığı genişlemektedir.


İstanbul Şile’de 500m2 bir arazi üzerine Tiny House yapmayı düşünerek bir tarla satın aldım. Tasarımı kendim üstlenerek bu aşamada çizim ve diğer hususlarda genel bütçeden kar elde etmeye çalışarak devletin bu konuda tarla üzerine %5 ile %10 arasında taşınmaz yapma hususlarınıda araştırarak m2 hesabını bu şekilde yaparak tasarıma başladım. Bu süreçle kendi tasarımımı ve yapım sürecini sizinle buradan paylaşacağım. Bir kaç tasarımını beğendiğim ve küçük bir ekokent oluşturabileceğini düşündüğüm örnekler ile Tiny House ne demek inceleyelim.






Eğim ve yapısal kullanım doğa ile bütünlük içerisinde, buna sebep olan en büyük yapı malzemesi cam. Cam kullanımı diğer örneklerde de görebileceğiniz gibi derinliği sağlayan ve doğanın yapı ile uyumunu en iyi gösteren ögelerden bir tanesi.










Kontrastlık ve ahşap ile cam uyumu doğal mimarinin en önemli unsurlarından bir tanesi. Kullanılan siyah metal veya paneller ahşabı sert bir şekilde kontrastlığa itiyor. Ancak her alanda olduğu gibi farklı tepkimeler her zaman birbirini çeker:)










Türkiye’de bu tarz tasarım örneklerine pek rastlayamasak ta, ülkemiz doğal alan yeterliliği ve özgün tasarımların olduğu bir çok tasarım ile size kültürel ve yapısal geleneklerimizi kendi tasarımlarınıza yansıtabilirsiniz.












Asimetrik ve çap yapılar beni her zaman heyecanlandırıyor. Prefabrikasyon kullanımlar dışına çıkmak tam anlamı ile kütlesel, kalıp dışı bir durum. Kalıplardan uzak durun:)












Konunun başında ele aldığımız bütçe bu şekildeki tasarımlar için başta size zorlayabilir. Tiny House için başta m2 yi düşük tutarak temel yaşamsal alanları içeren ve zamanla (bütçenize göre) teras, balkon ve hobi alanları ile zenginleşebilir.










Beton kullanımı yapının arazideki yer kaplama unsurunu yok ederek kullanılan yapı malzemeleri ile betonermeden uzak kontrastlık ile ilgi çekici bir tasarım ortaya çıkartmış.












Cam kullanımı doğadan bir parça alınmış gibi yapıyı desteklemiş ve ayna görünümü ile doğayı yansıtarak, tasarımın doğayı bozması engellenmiş.







Tiny House Hareketi’ni ve yaygın kullanımını ele alarak, beğendiğim ve tasarımlarını örnek alabileceğinizi düşündüğüm şekilde sizler için paylaştım. Bir sonraki yazımda fiyat ve faydalı alan kullanımının nasıl olacağını, yakından bir Tiny House incelemesi ile paylaşacağım. Sizde, örnek modellerinizi bizimle paylaşabilir, mimarinin diğer alanlarında da hangi içerikleri görmek istediğinizi yorumlara yazabilir böylece mimarlığı her yönüyle ele alabiliriz.

618 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page