top of page

CENTURION

Yapı ön cephesi uzun ve ilk bakışta tektonik bir görüntü mevcut, birçok malzemenin bir arada bulunduğu karma yapı sınıfına konabilecek bir yapı.


Katları belli eden beton kat silmeleri Le Corbusier modern mimari etkilerini barındırıyor. Mimarlık ofisi Joe Adsett Architects bu yapı ile modern bir dil kullanıklarını, kendilerine öncü olarak Le Corbusier ve Mies Van Der Rohe gibi mimarları aldıkları belli oluyor.


Yapıda ince ahşap çubukların düzenli sıralanması hemen göze çarpıyor, ahşabın zarif ve inceliği ile betonun sert ve kaba formu zıtlıkların bir araya geldiğinde ne kadar güzel bir görüntü oluşturulabileceği hakkında güzel bir örnek teşkil ediyor.


İç mekanda sizi ilk karşılayan şey üst kata çıkan merdiven oluyor. Merdiven ahşap basamaklar olarak tasarlanmış olup, korkuluklar camdan yapılmıştır. Yapıya genel olarak son dönem mimari yapısı diyebiliriz, benim bu kısımda asıl beğendiğim nokta merdiven altında kalan anlamsız bölgenin çok güzel değerlendirilerek büyük bir saksı olarak tasarlanmış olması.


Oturma alanı ve Mutfak aynı mekanda tasarlanmış dışarıdan gelen ışık mekana gerçekten gerekli ışığı sağlıyor ve bu konuda çok başarılı denebilir, tabiki bu tip yapılarda genellikle ısı yalıtımı konusunda sorunlar yaşanmakta ama işçiliğin iyi olduğu durumlarda bu tip sorunlar yaşanması söz konus değil.


Mutfak kısmında en beğendiğim şey dolap kısmının tek parça bir bütün yani bir duvar gibi görünüyor olması.


Mutfak kısmında 2 adet ada mevcut görünüyor, günümüzde bu tip projeler çizmek pek mümkün olmuyor, 2 adanın olması ne kadar doğru o kısmıda bence tartışmalı ben iki farklı adayı doğru bulmuyorum onun yerine daha büyük tek ada yapılması taraftarıyım.


Mekanın karşılıklı iki duvarının aynı malzeme ile kaplanması ve iki duvarında bir işlevi olması bence harika bir yaklaşım ve burdada çok başarılı olmuş, bu tip yapılarda mutfak ile oturma odasının yan yana olmasını gerçekten olumlu buluyorum. Hiç söz etmediğim tavana gelirsek tavanı brüt beton olarak bırakmayı kararlaştırmış gibiler fakat orijinalde böyle bir görüntü elde edilmesi mümkün değil ayrıca ev için doğru bir karar değil, ama açık renkli derzli bir boya ile boyanabilir, mekanın köşe kısımlarında kartonpiyer ile asma tavan gizli ışık uygulaması yapılmış bu durumun gerçekten yapıya bir hava kattığını söyleyebiliriz.


Bahçeye bakan kısım gerçekten inanılmaz bir görüntüye sahip insanın içinde farklı bir duygu uyandırıyor. Beton kat silmesi iç avluda tamamen bir heykelimsi görüntü oluşturuyor.


İç avludan içeri bakıldığında, dışardan bakıldığının aksine daha tektonik bir dil kullanıldığı ve detayların daha az olduğu göze çarpıyor. Detayların burada azalması göz yorulmasının yaşanmaması adına daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.



63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page