top of page

BIM Teknolojisi | Canlı Yayından Notlar

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2020

YAPI BİLGİ MODELLEMESİ

Mimarlık öğrencilerinin bu sıralar çok çok duyduğu ama ne olduğuna dair pekte fikirleri olmadığı, hatta üstüne üstlük BIM ne ya yok A101, şok gibi espirilere mağdur kaldığı bir alandan bahsedeceğiz şimdi. Özellikle klasik olarak ne nedir diyip bir tanımına giriş yapmak istiyorum. En basit gözüken karışık haliyle en kısa şekilde Yapı bilgi modellemesi, mekanların fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin dijital temsillerinin üretilmesini ve yönetilmesini içeren çeşitli araçlar, teknolojiler ve sözleşmeler tarafından desteklenen bir süreçtir.


BIM Nedir?

BIM, yapı sektöründe kullanılan bir dijital çalışma yöntemidir. Bu yöntemde ki amaç bina öncesi, sonrası, yıkımı, kurulumu maliyeti vb şeylerin önceden planlanması ve her şeyin o noktaya doğru ilerlemesiyle alakalı çalışma yapısıdır. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) proje verilerinin 3-Boyutlu bir şekilde dijital olarak oluşturulduğu ve yönetildiği bir süreçtir. Bu veriler yapının kavramsal tasarımından yıkımına kadar tüm yaşam döngüsü içinde yer alır ve koordine edilir. 1960lı yıllarda ortaya çıkmış olsa da, yaygınlığı 2006 yılından başlar. Son yıllarda öne çıkmış ve kendini fazlasıyla sektörde göstermiştir.



 

Kupon Kodları **(REKLAM)**


 

Ne İçin ve Ne Amaçla Kullanılır? Ne kolaylık Sağlar?

BIM, CAD’den daha geniş ve farklı bir yöntemdir. CAD daha çok tasarım üzerine olsa da, BIM adeta bir insan gibi bir çok yapıdan oluşur ve yapının yaşam ölçüsünü gösterir. Yapının kurulum anında nasıl kurulacağı, hangi yollarının izleneceği, gelen araçların, hatta işçilerin olarak nasıl yerleşeceğini nasıl kullanılacağını inşaat sonrasında tekrardan araçların çıkarılması kurulması vb şeyler ilerde ise binanın nasıl yıkılacağı gibi şeylerde aşırı derece de kullanılır. Sadece bu kısımla tanımlamak asla doğru olmamakla birlikte teknik ve sosyal amaçla kurulmuştur ve çağdaş yaklaşımlarla kendi kendini geliştirmiştir. Binayı iki kez inşaat hakkı verir bize, hem sanal hem fiziksel olarak böylece iş boyunca güvenlik ve benzeri şeyleri çıkarmakla birlikte problemlerin çoğu çözeldiği için en önemlisi işleri hızlandırır. 4 Aşamada incelenebilir.

Cloud Sistemi: BIM, tasarımın tek bir alanda farklı şekillerin ve kişilerin çalışmasına imkan sağladı için ve taşınabilirlik, kontrol edilebilirlik unsurlarından dolayı ve istediğin yerden ulaşaiblme durumundan dolayı kontrolü elde tutar sağşar.

Proje Planlanması: Yapı projesinin tasarımcısı projeyi planlayabilmekte, bunu müşterisine gösterebilmekte ve böylece 3 B bir şekilde tasarımları benzer şeyleri değiştirilebilmektedir aynı zamanda inşaatın kurulum sürecini ve inşaatta çıkacak sorunları tahmin edebilmektedirler.

Daha Az Hata: BIM projelerinde program otomatik olarak sorunları size söyleyebilmekte kendi veri tabanına dahil olmak üzere ve çıkıcak sorunları tahmin edebilme yeteneğine sahiptir. Onun dışında proje kontrolünde tasarımcı ya da kişi kendi sorununu anlayabilmektedir.

İŞLERİ HIZLANDIRIR: BIM projelerinde tasarım yaparken aynı zamanda kesit görünüş vb şeyleri görme şansımız olduğu için bu işleri hızlandıran bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda istemediğiniz beğenmediğiniz konuları da değiştirme hakkına sahipsiniz.

4- Hangi programlar kullanılır?

 Yaygın programlar olarak, ArchiCad, Revit, AllPlan programlarını biliyorum. Programları tanıtmamız gerekirse en eskisi olarak archiCAD, adında ki CAD sizi aldatmasın bir BIM programıdır. Graphisoft tarafından mimarlar için üretilen 3B CAD yazılımıdır. Graphisoft, 1984 yılında Macaristanda kurulmuştur. Firma Apple ile işbirliği yaparak, ArchiCAD yazılımını Apple kişisel bilgisayarlar için piyasaya sürmüştür. Graphisoft, 1993 yılında beri ArchiCAD'in Windows İşletim Sistemi'nde çalışan sürümlerini de üretmektedir.

ArchiCAD her an istenilen bakış açısına uygun gerçek üç boyutlu görüntüyü, çerçeve, gerideki çizgileri gizlenmiş, renklendirilmiş veya foto realistik görüntüleri program veya modül değiştirmeden tek bir komutla elde edebilmektedir.9. versiyondan beri ArchiCAD Türkçe olarak kullanıcıları buluşmaktadır. Revit ise yeni bir program olup 2014 yılına dayanmaktadır. Autodesk firması tarafından üretilen sadece Microsoft Windows’ta kullanılan Yapı Bilgi Sistemi (İngilizcesi: Building Information Modeling veya BIM) yazılımıdır. Revit’in en önemli özelliklerinden birisi üç boyutlu (3D) modelleme ile iki boyutlu (2D) çizim unsurlarını bir arada kullanılabilmesidir.Autodesk firması ABD’nin Massachusetts eyaletinde yer alan Revit Technology Corporation adlı firmayı 2002 yılında almasıyla bu yazılım o tarihten itibaren Autodesk firmasının öncülüğünde piyasaya çıkmaya başlamıştır. Revit programı üzerinde ilk olarak 1999 yılında Pro Engineer, SolidWorks gibi gelişmiş CAD programları üzerinde çalışan bir grup geliştirici tarafından hazırlanmış ve 2000 yılında ilk sürümü Revit Building adıyla yayımlanmıştır. Allpaln firması ise Allplan için, düzenleme, yapı bileseni bazlı tasarım, görsellestime ve yapı maliyeti hesaplaması için bütünleşik disiplinler arası

komple çözüm diyebiliriz.Allplan Mimari eskizden etütlere, modellemeye, pafta düzenlemeye,

detaylandırmaya, metrajlara ve uygulama çizimlerine kadar tüm

tasarım süreçlerini kapsayan bir çözümdür. Tanımı yapılmış internette, kendisi hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilim. Diğer BIM programları:

 Archicad

 Bentley Architecture

 Revit Building

 Vector Works

 Tekla Structures

 Allplan



5- Gelecekte BIM?

Bu konuda çok bir şey söyleyebilecek kadar ileri görüşlü değilim, lakin hız çağındayız ve dünya kendiliğinden hızlı bir şekilde gelişiyor ve değişiyor. Şuan BIM’ın en başında olmamıza rağmen ilerki seviyelerde Advanced BIM denilen bir sistem var. BIM gerçekten bambaşka bir dünya ve içine girdikçe daha derin dediğiniz bir sistem.



6- Türkiye de BIM?

Yeni bir sistem olduğu için ofisler yeni yeni REVIT vb şeylere geçerken, Amerika, kanada gibi ülkelerde yaygın şekilde kullanılıyor, Doğu Avrupa ülkelerinde ise ArchiCAD programı fazlasıyla yaygındır. Türkiye de ise artık Raylı sistemlerinde zorunlu bir hale gelmiştir, Kabataş – Mahmutbey hattı olmak üzere, Emaar square’de ve 3.havalimanında bu sistem kullanılmış ve zorunlu hale gelmiştir.

63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page