top of page

BİLGİSAYARLI TASARIMA GİRİŞ 101

Günümüzde, teknolojinin hayatımıza etkisi kat ve kat artmaktadır. Bir çok alanda olduğu gibi tasarımsal bölümlerde de katkısı özellikle, hız ve bir çok işi kısa zamanda bitirmeye sebep olmaktır. Ürünlerin önceden bilgisayar üzerinde tasarlanması, ilerde oluşacak değişiklikleri ve zaman kaybını fazlasıyla bitirmiştir.

Mimarlığa giren ilk insanların duyduğu bir Autocad programı vardır. Kısa zamanda bir çok çizim yapmayı sağlayan ve insanları çok hızlandıran bir mucize bir programdır. İlk başladığımda, hatta bölümüme başlamadan önce duyduğum bir konuydu. Autocad’i açıklamadan önce her şeyin başı olan Bilgisayar Destekli Tasarım, orijinal dilinde Computer Aid Design, kısacası CAD’i tanıtmak istiyorum. CAD, projelerde ve teknik çizimlerde tasarım üzerinde kullanılan programların genel adıdır, başka bir deyiş ile Proje ve teknik çizim vb tasarımlarını yapmak için kullandığımız programlara CAD programı denir. İsminden anlaşılacağı gibi AutoCAD programı bir CAD programıdır ama ArchiCAD bir CAD programı değil, BIM programıdır. Buna ilerde değineceğim.

Üç boyutlu ve iki boyutlu tasarımlar için farklı programlar kullanılabilir. Siemens PLM NX, SOLIDWORKS, Autodesk Maya, AutoCAD, CATIA bu programlardan bazılarıdır. Tasarımcının genellikle çizim gösterici bir bilgisayar ucu başında, gerçekleştirmek istediği tasarım için geliştirilmiş yazılım dizgelerinden yararlanarak etkileşimli biçimde çalışmasına olanak hazırlayan araştırma ve uygulama alanıdır. Tasarımcılar Bilgisayarlar uzun yıllar matematiksel hesaplamalar için kullandılar. İlk gelişmeler, uçak ve otomotiv tasarımları 3 boyutlu çizimleri temel kılmış ve 1960 yıllarının sonlarında yapılmıştır. Tam bir başlangıç tarihi söylenmese de çok çok eskiye dayandığıda söylenmektedir.

Autocad 1982 yılında piyasaya sunulan, kişisel bilgisayarlarda kullanılan bu program DWG ve DXF uzantılarını kullanır. 3 ve 2 boyutlu çizimler yapmamızı sağlar. CAD programlarının öncüsü denilebilir, bir mimar için AutoCAD bilmek, okuma yazma bilmek ile eş değer bir programdır. Uçsuz bucaksız bir çizim defterinde, her çizginin sizin için bir değeri ve anlamı olan bir karalama diye edebiyatı yapılabilir. Sadece Mimarların değil, Mühendislerinde yoğun olarak kullandığı bildiği bir programdır.

Solidworks, basit, hızlı ve etkin şekilde 2D ve 3D katı modeller ortaya çıkarmak için kullanılan bir CAD yazılımıdır. Kullanım alanı daha çok mühendislik bilimleri olduğu için, parça üretimi, dişli vb yapılarda kullanılabilir.

SketchUP, bir ufak çaplı tasarımı en kısa zamanda çizmek için kullanılabilecek, genelde küçük çaplı projelerde kullanılan, bir çok Pluginler ile beslenen, modlanan bir programdır. Öğrenmesi kolay olan bu program genel de bir çok öğrenci için ve iş hayatında kullanılan bir programdır.

Autodesk Maya, modelleme, animasyon, texturing, rigging, efekt, rendering işlemlerini gerçekleştiren bir program. Mimari modellemelerde, pc oyunu, animasyon film, reklamcılık gibi sektörlerde çok kullanılır.

3dsMax, üç boyutlu modellemelerin en başında gelen bu program, iş hayatında da en yoğun kullanılan programlardan biridir. Üç boyutlu olan hemen her türlü modelin oluşturulmasında, hareketli ileri düzey animasyonlarda da kolaylıkla kullanılabilmektedir.

46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page