İtalyan kiliselerinde gücünü tanrı ve mitoloji taslaklarından alan ve işlemeli duvarlar, görkemli bahçelerle donatılmış mimari yapıdır diye başlarken cümleme belirtmeliyim ki Barok Sanatını ele alıp yazacakken, dönemde kaybolduğum ve bir anda bu ihtişamlı (Barok) mimariye kayan araştırmalarımı engelleyemedim: ) Günümüzde maalesef mimari anlamında devamlılığı olmayan ve 16. 17. yy sanatçılarının bu yıllara kadar eserlerinin geldiği eşsiz mimari örneği olduğunu düşünüyorum. Konuya dönecek olursak kesinlikle eşsiz ve zaman kavramını unutturan bu sanatsal tasarımlar, herkesin kendini bulacağı biçimde şekil alıp, bakış açınızı yapıdan çok sanata yönelten bir çerçevede işliyor, tek tek duyguları, yaşanmışlıkları ya da yaşanılacakları... Yani Barok sanatının en çok 'mükemmel olanı değil, sadece hareketli ve oluşanı konu alması, sınırlı ve kolay kavranabilir olanı değil, tersine sınırsız ve dev gibi büyüğü araması beni bu sanata oldukça bağlı kılıyor.
Dönemden çıkıp mimariye yöneldiğimizde :)) bu dönemin sanatçılarının; gösterişi, büyüklüğü, abartıyı krallıkların eşsizliğini yansıtacak şekilde planlamaları, dönemin karakteristik mimari özelliklerinin başında ise süs havuzları, büyük avlu ve bahçeler, süslemeli duvarlar ve mitolojik figürlerin kullanımının gelmesi Barok kavramını biraz daha anlaşılabilir kılıyor.
Barok mimaride Rönesans’ın merkezi planlı yapı stili yerine hareketli cephelerin bir bütün halinde görüldüğü, uzunlamasına dikdörtgen yapılar ile Rönesans mimarisinin karakteristik özelliklerinden olan düz çizgilerin yerini eğri, dalgalı ve kıvrımlı çizgilerin alması, ışık ve gölgenin büyük bir ustalıkla kullanılması yapıların bir diğer yapıdan ayrışmasını net bir şekilde belirtmektedir.
Oldukça görkemli yapılar yaratan barok mimarları, bir heykel üzerinde çalışıyor gibi ince ince çalışmışlardır. Dilerseniz Avrupa’daki ünlü barok mimari örneklerine göz atalım.
● Versay Sarayı - Fransa
Versay Sarayı için barok mimarinin en eşsiz ve gösterişli örneği diyebiliriz. I. Dünya Savaşı'nı sonlandıran Versay Barış Antlaşması’nın burada imzalanması da bu saraya tarihi bir değer atfediyor. Gelsin resimler...
● Trevi Çeşmesi - İtalya
Roma'da bulunan ve sağında, solunda, ortasında sırayla Poseidon, Demeter ve Hygieia heykellerinin yer aldığı ünlü Aşk Çeşmesi; kitaplara, filmlere ve hikayelere konu olmuş bir barok mimari örneği.
Barok Sanatı ve Barok Dönemi'ne devam edeceğim çünkü örnek vereceğim çoook fazla eser var, yazımın sonuna gelmişken bir kaç örnek olarak Türkiyedeki Barok anlayışlarına bakalım.
● Dolmabahçe Sarayı - Türkiye
Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılda dönüşen kimliğinin sembol yapılarından en görkemlisi ki tartışmasız kesinlikle öyle. Konumu, plan dağılımı ve yapısal bütünlüğü ile boğazın ve İstanbul'un değerli taşlarından.
Mimari anlayışım ve ilgim ile Barok Dönemindeki bir kaç eseri sizlerle paylaştım. Yazımın devamını yine Barok Dönemi II olarak sizlerle paylaşmayı düşünüyorum :) Dünyadan örnekler ile Barok Sanatı araştırmalarımın değişen seyirlerinde görüşmek üzere :)
Commenti