Antropoloji, insanı temel alan insanları ve toplumu doğal yaşam ortamlarında gözlemleyerek onların davranış kalıpları hakkında bilgiler edinen, bir bilim dalıdır. Kısaca antropoloji 'insan bilimi' anlamına gelir.
Şirketlerin bir çoğunun politikası finansal kazanç ve bu finansal kazancın sürekliliğini sağlayabilmektir. Yani asıl odakları para kazanmaktır diyebiliriz. Aslına bakarsanız bu kötü bir şey de değildir. Eğer bir şirket sivil toplum örgütü değilse odağının finansal kaygılar olması normal karşılanmalıdır. Buna karşı duruş sergilemek anlamsızdır çünkü bunun bir çözümü yoktur ve çözümsüzlük sadece kaosu yaratır.
Şirketler içinde bulunduğumuz pandemi süreci ile asıl gücün para olmadığını görmeye başladı. Şuan dünyadaki en büyük şirketler odağın insan olması gerektiğini fark etti çünkü eğer insan yoksa müşteri yok, üretim yok , kazanç yok demektir.
'İnsan duyguları olan bir varlıktır.' bu cümleyi bir çok kez duymuşsunuzdur ve en basit haliyle insan tanımını ifade eder. İnsan hiçbir zaman tek bir duygu yaşamaz, hissettikleri her zaman birçok duygunun karışımından oluşur. İnsanın doğasından kaynaklanan ve temel duygular olarak adlandırılabilecek duygular zaman içinde birçok duyguya dönüşür. Duyguları mümkün olduğunca ayrıştırmak ve temel duygulara ulaşmak için insanı ve insanın kendisini anlamak önemlidir.
İnsanın matematiği kodları yoktur, programlanamaz çünkü komplike bir varlıktır. İnsanların davranışlarını yönetemez ve kontrol edemezsiniz sadece belki manipüle edebilirsiniz. Bu yüzden şirketler eğer başarılı olmak istiyorlarsa değiştiremeyecekleri bu varlığı yani insanı anlamaya çalışmalıdır. Müşteri odaklı bir sistem yerine insan odaklı bir sistem kurulmalıdır. Bunun için öncelikle insan davranışını iyi bilmek iyi gözlem yapmak gerekiyor.
Antropoloji insanı birey olarak tek başına değil toplumun içindeki insanı inceler. Toplumsal insanın davranışlarını, alışkanlıklarını, kültürünü bir bütün olarak değerlendirir. Aslına bakarsanız toplumsal insan denildiği zaman pazarlamanın hedef kitlesi oluşur, yani pazarlama için de insan biliminden faydalanılır.
Büyük inovatif projeleri oluşturan fikirlerin çoğu inovatörlerinin insan davranışlarını gözlemlemeleriyle oluşur. Her yeni Iphone çıktığında insanların ihtiyacı olmamasına rağmen hemen yenisini alma eğiliminde olmasının sebebi yeni Iphone'nun sahip olduğu teknik özelliklerden daha fazlasıdır. Bunun sebebini anlamanın yolu antropolojiden geçer.
Dünyadaki bir çok büyük şirket bünyelerinde antropoglar ve sosyal bilimciler barındırmaya başladı. Intel bünyesinde 100den fazla antropolog ve sosyal bilimciyle çalıştığını söylüyor. Dünyada Samsung, IBM, Lego, Adidas gibi şirketlerin yanında Türkiye de Tofaş ve İstanbul yiyecek ve içecek grubu da pazarlama faaliyetleri ve yeni ürün projeleri için de sosyal bilimlerden faydalanıyor.
Odak noktasına müşteri yerine insanı koyan marka ve şirketler daha başarılı oluyor.
Hiçbir algoritma müşterileri tam olarak anlayamaz. Biraz durun ve insanları müşteri olarak düşünmeyi bırakın. Onları insan olarak düşünün. Müşteri bağlılığını oluşturmak ve arttırmak için insan odaklı projeler yapın.
Sinem ORAN
Comments